3 Cara Membuat Kulit Anda Berseri Sekelip Mata

3 cara membuat kulit anda berseri sekelip mata

Semua orang mahukan kulit yang cerah, sihat secara semula jadi. Tetapi jika kulit anda lebih menjurus kepada kusam dan tidak bermaya, anda jangan risau bantuan ada di sini. Berikut adalah tips tentang bagaimana anda boleh mencerahkan kulit anda serta-merta.


1. Keluarkan Kulit Dengan Yang Lama, Gantikan Dengan Yang Baru


Salah satu sebab untuk kulit yang kusam? Sel-sel kulit mati terkumpul pada permukaan kulit anda yang boleh menghalang kulit baru dari muncul. Untuk menghilangkan sel-sel kulit mati, pengelupasan adalah penting. Ia ialah langkah yang penting dalam rutin penjagaan kulit anda kerana ia menanggalkan sel-sel kulit mati serta-merta supaya kulit anda kelihatan lebih cerah dan sihat.

Untuk pengelupasan yang lembut setiap hari, anda boleh cuba menggunakan tuala lembab yang sedikit panas. Berhati-hati untuk tidak menggosok terlalu kuat kerana ini boleh mencederakan kulit, terutamanya kulit sensitif dan berjerawat. Mencari skrub yang mempunyai butiran yang lembut dan licin kerana ia lembut pada kulit anda. Cari bahan seperti alpha hydoxic acid (AHA) untuk meningkatkan lagi proses exfoliasi anda. Apabila menggunakan exfoliato, sapukan jari anda dengan cara bulatan kecil dan lembut. Jauhi kawasan mata yang sensitif dan sentiasa ingat untuk sapu pelembab selepas exfoliasi.


2. Solekan Boleh Membantu


Kita semua tahu solekan yang betul boleh melakukan keajaiban dan dalam kes mencerahkan kulit anda, hanya solekan yang anda perlukan. Apakah rahsia pencerahkan kulit anda dengan kuasa solekan? Gunakan highlighter. Ini rahsia yang pakar solekan guna untuk membuat mata selebriti kelihatan lebih besar, tulang pipi lebih tinggi, dan kulit anda sentiasa sempurna dan cerah. Dengan kemasan itu, highlighters memantulkan cahaya semulajadi pada muka anda supaya kontur wajah kelihatan lebih cerah dan berseri.

Di manakah penggunaan highlighter yang terbaik? Pada tulang pipi, dahi, bawah mata dan kawasan di atas bibir atas anda. Sapu highlighter anda di kawasan-kawasan ini sama ada menggunakan berus atau hujung jari anda. Tepukkan dalam bulatan kecil untuk mendapatkan hasil yang lebih kemas. Elakkan menggunakannya pada lingkaran bawah mata, kulit merah atau kering.


3. Tingkatkan Peredaran Darah


Pernah tertanya-tanya mengapa kulit anda kelihatan paling berseri dan sihat selepas bersenam di gym? Itulah kesan peredaran darah yang baik, yang serta-merta mendapat kulit segar yang anda cari-cari. Peredaran darah beroksigen yang lemah menjadikan kulit anda suram dan kusam.

Jadi untuk memberikan kulit yang segar dan sihat, terutamanya jika anda tidur lewat malam, hanya percikkan air sejuk urut muka anda dengan cepat. Buat genggaman dengan tangan dan menggunakan genggaman buku jari anda, urut kulit dalam bulatan kecil. Ini akan membantu untuk merangsang aliran darah ke kulit untuk kelihatan berseri.

0 comment... add one now