5 Cara Bagaimana Anda Membuat Kulit Anda Kelihatan Tua

5 cara bagaimana anda membuat kulit anda kelihatan tua

Adakah anda naik ke atas katil untuk tidur dan masih memakai maskara anda? Mencuba setiap produk baru di rak? Kesilapan ini mungkin tidak kelihatan seperti isu yang penting, tetapi dari semasa ke semasa, ia boleh memberi kesan besar pada kulit anda dan menyebabkan anda kelihatan lebih tua daripada sepatutnya.

Jangan bimbang, anda masih belum terlambat. Di sini, kenal pasti tabiat buruk kulit anda dan tahu cara bagaimana untuk mengelakkannya  dan kelihatan 10 tahun lebih muda sekarang.


1. Mengabaikan Tangan Dan Leher Anda


Muka anda bukan satu-satunya kawasan yang memerlukan perlindungan. Pendedahan kepada cahaya matahari memberi kesan kepada tangan dan leher sama seperti kulit anda. Kawasan-kawasan ini boleh menunjukkan tanda-tanda penuaan, seperti tempat-tempat gelap, kering dan kusam. Merawat leher dan belakang tangan hanya perlu gunakan pelembap dan pelindung matahari. Walaupun anda boleh membeli produk yang dikhususkan untuk bahagian tersebut, ia sebenarnya tidak perlu. Krim pelindung matahari untuk muka anda sudah memadai.


2. Krim Spot Merawat Jerawat


Terima kasih kepada turun naik hormon, wanita berumur 40  tahun juga kini rutin mengalami jerawat. Tetapi menggunakan krim spot untuk melegakan bintik merah hanya akan mengeringkan kulit dan tidak akan membantu menyembuhkan jerawat. Sebaliknya, rawat seluruh wajah anda dengan pembersih jerawat dan sapu pelembap sekali sehari. Ia adalah cara terbaik untuk mencegah jerawat.


3. Tidur Tanpa Menanggalkan Solek Anda


Anda mungkin mendapati ia menarik untuk terus tidur selepas hari yang sibuk atau berhibur di bandar tanpa mencuci muka anda. Tetapi meninggalkan rutin penting ini boleh membawa kepada jerawat. Hari ini, kotoran dan pencemaran mudah terbina pada kulit dan boleh menyerang pori-pori, yang boleh menyebabkan masalah kulit. Sebelum tidur pastikan anda membersihkan kulit anda daripada mekap. Gunakan pembersih yang baik dan menyelamatkan kulit anda. Jika anda benar-benar malas, sediakan tuala basah (baby wipes) disebelah katil anda. Bersihkan mekap anda kemudian tidur.


4. Menukar Produk Terlalu Cepat


Jika anda kecewa bahawa pelembap anti-penuaan baru anda tidak menjalankan tugas, beri ia sedikit lagi masa sebelum bertukar. Sering bertukar produk boleh memberikan tanggapan bahawa tiada apa-apa produk berkesan untuk kulit anda. Dermatologis mengesyorkan anda supaya memberikan produk yang baru sekurang-kurangnya enam minggu untuk melihat perubahan pada kulit anda. Satu kitaran kulit mengambil masa 30 hari untuk sel-sel baru untuk sampai ke lapisan atas kulit, jadi untuk melihat perubahan dalam tekstur, tona warna, dan kelembapan, anda perlu menggunakannya untuk lebih sebulan. Jika produk anda mengandungi bahan-bahan anti-penuaan, penantian adalah lebih lama lagi. Kulit anda mengambil masa kira-kira empat bulan untuk menjana semula kolagen dan elastin.


5. Menggunakan Terlalu Banyak Produk Sekaligus


Dalam fikiran anda pelembap baru adalah baik, maka gabungan baru serum, toner, dan malam krim mesti lebih baik, bukan? Tidak langsung. Jika kulit anda mendapat kerengsaan selepas anda menggunakan beberapa produk baru, anda tidak akan tahu apa yang menyebabkan masalah dan menganggap mereka semua tidak berkesan. Sebaiknya bermula dengan satu produk pada satu masa, dan tambah satu produk baru setiap dua minggu. Dengan cara itu, anda mudah mengenal pasti produk mana yang tidak sesuai untuk anda, atau tahu apa kombinasi mereka menjadikan kulit anda menjadi merengsa. Selain dari itu, anda juga dapat menjimatkan wang dengan membeli hanya produk yang anda perlukan.

0 comment... add one now