5 Masalah Kulit Yang Mungkin Berpunca Daripada Minda

5 masalah kulit yang mungkin berpunca daripada minda

Psychodermatology adalah sub-kepakaran dermatologi yang mengkaji sempadan antara minda dan kulit. Antara bidang psikologi, cabang agak baru, bermula hanya pada pertengahan tahun 1990-an. Menurut psychodermatology.net, kini terdapat kurang daripada 10 psychodermatologists di Asia Tenggara.

Menghubungkan kedua-dua disiplin tidaklah begitu ganjil. Ini kerana jika anda berfikir tentangnya, psikiatri juga adalah cabang yang berurusan dengan penyakit kulit, dengan simptom-simptomnya. Malah, kajian juga telah mendapati bahawa 30 hingga 60 peratus lawatan ke dermatologis adalah berkaitan dengan masalah kulit yang berpunca daripada faktor-faktor psikologi.

Berikut adalah beberapa keadaan kulit yang telah didapati dikaitkan dengan masalah psikologi


1. Jerawat Naik Semasa Tertekan


Pernahkah ada mengalami masalah ini? Jerawat naik dengan banyaknya semasa tertekan dan kekurangan tidur?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, munculnya jerawat di kalangan remaja tidak disebabkan oleh jatuh cinta. Ia lebih cenderung muncul semasa musim peperiksaan Secara statistik, 50 peratus dari jerawat timbul kerana tekanan emosi.

Cuba untuk bermeditasi. Atau sekurang-kurangnya belajar untuk mengambil nafas dalam-dalam apabila anda mendapati diri anda tertekan.


2. Dermatitis Atopik Muncul Semasa Berada Dalam Konflik


Satu lagi keadaan dermatologi yang biasanya muncul semasa tekanan adalah dermatitis atopik, juga dikenali sebagai asma kulit. Ia adalah sejenis ekzema yang biasanya ditemui pada kanak-kanak. Simptomnya adalah kulit kering dan merah yang gatal.

Punca sebenar penyakit kulit ini masih tidak diketahui, tekanan telah didapati menjadi faktor kepada 70 peratus daripada kes. Peristiwa-peristiwa kehidupan terutama daripada konflik keluarga adalah faktor yan amat penting.

Satu kajian yang disiarkan dalam Jurnal Psikiatri Klinikal telah mendapati bahawa kanak-kanak dengan dermatitis atopik dimana ibunya menerima kaunseling didapati sembuh lebih cepat daripada kanak-kanak yang ibu-ibu yang tidak menjalaninya. Menarik, bukan? Kaunseling kepada ibu membawa kepada kulit yang lebih baik untuk kanak-kanak.


3. Ruam Dikaitkan Dengan Masalah Psikologi


Semua jenis ruam selain daripada dermatitis atopik juga telah dikaitkan dengan masalah psikologi.

Ini mungkin kedengaran lucu, tetapi sebenarnya adalah fenomena yang dipanggil "ring-finger rash," yang diterangkan oleh Mapes Diane dalam sebuah artikel pada msnbc.com sebagai ruam yang dialami oleh seseorang yang tidak gembira dalam perkahwinannya.


4. Kehilangan Rambut Disebabkan Oleh Kebimbangan


Walaupun garisan rambut lelaki surut kerana kerana faktor umur, ada satu bentuk pembotakan rambut yang  dikenali sebagai alopecia areata. Ini dicirikan oleh tompok botak yang lengkap, bukan hanya sekadar penipisan rambut. Ia berlaku mana-mana bahagian badan, kebiasaanya kulit kepala.

Seorang lelaki telah mengalami situasi dimana satu bahagian rambut tebal & elok, dan satu bahagian kecil sebesar duit lima puluh sen botak. Beliau dan isterinya mengadu tentang tekanan yang mereka alami di rumah mereka semasa bekerja dan menjaga bayi mereka.

Nasihat yang diberikan hanyalah supaya belajar bertenang dan selesaikan masalah perlahan-lahan.

Tidak lama kemudian, botak tersebut hilang sendirinya selepas lelaki tersebut belajar untuk bertenang.


5. Meditasi Dan Hipnosis Juga Ditetapkan Untuk Keadaan Kulit


Menurut kajian kes Akademi Amerika Psychodermatology, masalah dermatologi juga amat berkait rapat dengan penyakit gangguan psikologi. Maka ia tidak mengejutkan jika bahawa rawatan tambahan untuk keadaan kulit yang teruk termasuk meditasi, hipnosis dan antidepresan.

Jadi, jika satu hari nanti anda sedang berunding dengan dermatologis, ambil masa untuk berfikir. Adakah penyakit itu berpunca daripada kulit anda? Mungkin ia bersumber dari dalam fikiran anda.

0 comment... add one now