5 Mitos Tentang Jerawat Yang Anda Perlu Tahu

5 mitos tentang jerawat yang anda perlu tahu

Pernah berfikir tentang zaman remaja anda, ketika jerawat dan jeragat adalah biasa bagi anda? Fikirkan semula. Secara faktanya, jerawat berlaku apabila tubuh badan kita menghasilkan sebum iaitu minyak semula jadi kulit yang boleh menyumbat liang roma. 

Tambahkan sel-sel kulit mati di dalam campuran minyak tersebut dan anda mendapat jeragat, yang boleh bertukar menjadi bintik hitam dan kemudiannya menjadi jerawat.

Mendapat jerawat semasa berusia dewasa juga adalah biasa, dan anda boleh ucapkan terima kasih kepada hormon yang turun naik yang menyebabkan badan menghasilkan lebih banyak sebum. Sebum berlebihan pula menyumbat liang roma anda, yang kemudiannya boleh bertukar menjadi jerawat. 

Oleh kerana itu, apa sahaja yang anda lakukan setiap hari boleh menyebabkan jerawat, seperti dari berulang-alik setiap hari ke tempat kerja faktor pencemaran, kotoran, dan minyak boleh menyumbat liang anda , tabiat tidur anda adakah anda membersihkan solekan sebelum tidur?


Jom Bongkar Lima Mitos Mungkin Masih Percaya Menyebabkan Jerawat


1. Kacang Menyebabkan Jerawat


Melainkan jika anda mempunyai alahan kacang yang menyebabkan anda untuk keluar jerawat, kacang tanah atau makanan bergoreng yang lain tidak akan menyebabkannya. Pakar perubatan percaya bahawa lemak dan diet gula yang tinggi boleh menyebabkan peningkatan dalam sebum pengeluaran ditambah lagi dengan hakikat bahawa makan terlalu banyak makanan berminyak dan berlemak boleh menggantikan nutrien lain yang penting untuk kulit yang sihat.


2. Coklat Akan Membuat Anda berjerawat


Jawapannya adalah sebaliknya. Apabila diambil dalam jumlah yang kecil, coklat gelap baik untuk kulit. Ini kerana ia mengandungi flavonoid yang dipanggil catechin dan procyanidin, yang bertindak sebagai antioksidan. Antioksidan mencegah radikal bebas daripada merosakkan sel-sel kulit yang sihat. Jadi mengapa coklat mendapat reputasi buruk? Wanita biasanya mengidamkan susu atau coklat putih apabila masa datang bulan, apabila paras estrogen menurun dan tahap androgen meningkat. Tidak seperti coklat gelap, susu dan coklat putih mengandungi susu, gula, dan pengawet tambahan, menjadikan ia kurang bermanfaat berbanding coklat gelap.


3. Matahari Boleh Menghilangkan Jerawat


Matahari tidak boleh menghilangkan jerawat. Namun ia boleh memberikan anda tan, yang boleh menyamarkan jerawat. Tan juga boleh mempercepatkan proses penuaan kulit anda, sekaligus memberikan kedutan pra-matang anda, dan lebih peluang untuk anda mendapat kanser kulit. Orang percaya bahawa pendedahan matahari boleh "membakar" keluar jerawat. Tetapi mengapa mendedahkan diri anda kepada UVA berbahaya dan sinar UVB?


4. Elakkan Jerawat Dengan Membasuh Muka Dengan Kerap


Basuh muka anda dua kali sehari. Membasuh muka berlebihan dan anda boleh mengganggu dan mengeringkan kulit anda. Apa yang lebih utama, membasuh kulit secara berlebihan menyebabkan kelenjar sebum anda bekerja lebih masa untuk mengimbangi kekurangan kelembapan. Sebum yang berlebihan peluang yang lebih tinggi mendapat jerawat.


5. Anda Tidak Boleh Memakai Mekap Diatas Jerawat


Anda boleh sahaja melakukannya, selagi anda tidak merancang mengenakan solekan sepanjang hari. Pilih alat solek yang bukan komedogenik tidak menyumbat pori kulit dan bebas minyak, jadi ia lembut pada kulit dan tidak akan menyumbat liang roma. Masih risau tentang memakai solekkan? Sapu bedak asas dengan ringan pada wajah. Dan sentiasa pastikan anda membuang semua kesan solekan sebelum anda tidur!

0 comment... add one now