6 Cara Mudah Untuk Menghilangkan Parut Jerawat

6 cara mudah untuk menghilangkan parut jerawat

Parut adalah salah satu daripada isu-isu yang serius yang ramai orang sering risaukan. Parut yang teruk menjejaskan kecantikan wajah mereka dan memberikan pandangan yang tidak menyenangkan. Parut berlaku disebabkan oleh jerawat, cacar air, kemalangan dan lain-lain.

Oleh itu, ada banyak produk untuk menghilangkan parut yang biasanya terdiri daripada krim dan minyak serta bahan kimia. Tetapi isu ini dengan produk-produk ini adalah, tidak semua berkesan, ia juga murah dan mengandungi pelbagai jenis bahan-bahan yang memudaratkan kulit.

Cara terbaik adalah kembali kepada rawatan semula jadi untuk parut kerana mereka adalah bebas daripada risiko dan menangani masalah-masalah kulit dengan sempurna. Ia juga bebas bahan kimia.

6 Cara Yang Boleh Selesaikan Masalah Parut Jerawat Ini


1. Sapukan Jus Lemon: 


Menggunakan jus lemon yang segar untuk parut adalah satu kaedah yang murah dan mudah. Untuk ini, anda perlu meletakkan jus lemon dan air pada ratio 1:1 di dalam cawan dan kacau. Selepas mencampurnya, meletakkan sekeping kain lembut di dalamnya dan sapu pada parut anda selama sekurang-kurangnya 5 minit. Lakukan setiap hari untuk hasil yang positif. Rawatan ini membuang parut dan kulit mati dan mengalakkan pertumbuhan sel-sel kulit yang baru.


2. Menggunakan Cocoa Butter: 


Cocoa butter adalah produk semulajadi yang terkenal dan sangat berguna, khusus untuk wanita mengandung yang mempunyai parut selepas bersalin, berguna juga untuk selesaikan masalah parut jerawat ini. Ia membantu mereka mengurangkan tanda rengangan kulit mereka. Jika produk semula jadi ini digunakan dengan kerap pada bahagian yang terlibat, ia akan menunjukkan hasil yang positif dalam masa yang singkat.


3. Campuran Minyak:

 

Satu lagi cara yang amat berkesan untuk menghilangkan parut jerawat adalah campuran minyak zaitun, minyak biji rosehip dan minyak vitamin E. Campuran ini adalah produk penjagaan kulit yang amat berkesan dalam penyingkiran parut. Bagi cara  ini, anda perlu mencuci muka anda terlebih dahulu dan pastikan ia bebas daripada kotoran dan minyak. Sapu campuran ini pada sekitar parut 3 hingga 4 kali sehari.


4. Pengambilan Air Yang Mencukupi: 


Salah satu cara paling mudah dan mampu untuk menghilangkan parut ialah banyak minum air secukupnya. 10 gelas air sehari setiap hari bermanafaat anda dalam banyak cara, seperti memberikan anda kulit yang berseri dan bersih, menghapuskan parut dan cela, melembapkan kulit dan membuang toksin pada tubuh.


5. Menggunakan Madu: 


Madu adalah produk semulajadi yang sangat bermanfaat untuk parut jerawat. Penggunaan setiap hari boleh memperbaiki kulit anda. Menggunakan madu adalah satu kaedah yang sangat mudah kerana anda boleh terus meletakkannya di parut anda dan basuh selepas kira-kira 20 minit. Anda juga boleh mencampurkannya ia dengan krim pelembap anda.


6. Menyapu Jus Timun: 


Anda juga boleh menggunakan jus timun segar langsung pada parut anda dan terus melakukannya pada setiap hari. Ini adalah terapi yang bebas risiko untuk menghilangkan parut dan mengekalkan kulit yang sihat dan bersih.


Cara semula jadi di atas adalah sangat berkesan dalam menangani masalah parut jerawat. Cara ini menghapuskan parut dan memberi anda kulit yang sihat. Amalkan selalu untuk kesan yang terbaik.

Ingin hilangkan parut jerawat dengan skincare Korea KLIK DISINI

0 comment... add one now