6 Cara Untuk Menghilangkan Kesan Gelap Di Bawah Mata

6 cara untuk menghilangkan kesan gelap di bawah mata
Photos by: Katelyn Fay

Adakah Anda Sudah Bosan Dan Penat Dengan Kesan Gelap Pada Bawah Mata?


Percayalah, bukan anda sahaja yang mengalami masalah sebegini. Lelaki mahupun wanita juga mengalami masalah sebegini sekiranya kerap berjaga malam dan tidak cukup tidur.

Berikut adalah beberapa cara mudah yang boleh dipraktikkan bagi menghilangkan kesan mata bengkak:


1. Cuba Merawat Alahan Anda


Kulit di bawah mata anda lebih ringan daripada seluruh badan anda. Inilah sebabnya mengapa cecair cenderung untuk berkumpul di sana apabila terdapat apa-apa jenis alahan. Ini boleh mengakibatkan mata anda menjadi bengkak.

Dapatkan beberapa ubat anti alahan dari doktor anda atau farmasi tempatan untuk membantu anda menghilangkan alahan. Ini boleh membantu anda mengurangkan kesan hitam pada bawah mata dengan ketara.


2. Pastikan Anda Mencuci Solekan Sebelum Tidur


Ia adalah satu kesilapan besar untuk tidur tanpa membuang solekan pada waktu malam. Ini boleh menyebabkan iritasi mata dan membawa kepada tindak balas alergi yang menyebabkan mata bengkak. Oleh itu, pastikan kesan solekan anda dicuci supaya masalah ini dapat diatasi.


3. Cuba Menggunakan Timun


Timun adalah ubat yang baik untuk mengurangkan keadaan bengkak di bawah mata. Saya pasti anda mesti telah melihat teknik ini dalam majalah kecantikan. Ambil 2 keping timun segar dalam peti sejuk dan letakkan pada mata. Berbaring selama setengah jam dengan hirisan ini di mata anda. Penggunaan timun dapat membantu mengurangkan kesan bengkak di bawah mata dengan cepat.


4. Cuba Menggunakan Kantung Teh Hijau


Teh Hijau bukan sahaja baik untuk kulit anda tetapi juga boleh membantu mengurangkan keadaan bengkak pada bawah mata. Dengan menggunakan 2 beg teh hijau, rendamkan dalam air sejuk. Letakkan pada mata anda selama 20 minit. Cara ini senang dan dapat membantu anda menghilangkan kesan mata bengkak dengan mudah.


5. Minum Banyak Air Kosong


Walaupun pengekalan air adalah punca utama mata bengkak, minum air yang banyak ternyata menjadi amat berkesan dalam mengurangkan kesan bengkak pada bawah mata. Pastikan anda mengambil sekurang-kurangnya 7-8 gelas air sehari. Wajib Tau.


6. Lakukan Senaman


Getaran kecil dapat membantu mengetatkan kulit di bawah mata dan juga meningkatkan peredaran darah. Ini boleh membantu mengurangkan kesan hitam pada bawah mata tanpa menggunakan apa-apa jenis krim atau prosedur pembedahan.

0 comment... add one now