6 Sayuran Anti Jerawat Yang Anda Perlu Amalkan Minggu Ini

6 sayuran anti jerawat yang anda perlu amalkan minggu ini
Photos by: Michaela Damm

Apakah sayuran kegemaran anda? Adakah anda suka bayam? Begitu juga saya. Tetapi, saya akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai kelebihan pengambilan sayur-sayuran dalam pemakanan. 

Bayam merupakan salah satu sayur-sayuran yang terbaik untuk menyembuhkan jerawat anda. Ya, itu benar. Jika anda mempunyai jerawat, anda akan dapat membasminya dengan memakan lebih banyak bayam. Anda akan melihat peningkatan yang ketara pada kulit anda dalam beberapa hari akan datang sekiranya anda mengamalkan sayuran begini. 

Jangan percaya? Nah, hanya cuba ia pada mulanya, dan jika ia tidak berfungsi, anda boleh abaikan artikel ini dari pandangan anda. Berikut adalah 6 sayur-sayuran anti jerawat yang perlu anda amalkan dengan segera:


1. Bayam


Saya pasti bahawa anda kerap melihat sayur-sayuran ini. Bayam adalah sayur-sayuran berdaun hijau yang sangat bermanfaat untuk kulit, rambut dan badan anda. Dengan memakan bayam dengan kerap, anda akan dapat membersihkan kulit anda dari jerawat, menghentikan keradangan, melindungi tubuh anda daripada radikal bebas, membantu rambut anda tumbuh secara sihat, dan menjadikan kulit anda kelihatan lebih berseri dan cantik. Ia juga boleh membantu anda untuk mencegah kanser.


2. Timun


Anda boleh makan timun secara mentah atau membuat jus. Anda akan mendapat manfaat yang sangat besar daripada sayur-sayuran yang hebat ini. Timun akan membantu anda untuk memudahkan sistem penghadaman dan mengubati masalah sembelit anda. Oleh itu, ia akan membantu anda untuk menyingkirkan toksin dari badan anda, yang seterusnya akan membantu anda untuk menyembuhkan jerawat. Timun juga akan membantu anda untuk mendapat kulit yang lebih cerah dengan menghidratkan kulit anda dari dalam.


3. Brokoli


Sesetengah orang benci memakan brokoli. Brokoli mampu untuk melindungi kulit anda dari sinaran ultraviolet yang berbahaya, dimana ia boleh merosakkan kulit anda jika ia tidak dilindungi. Brokoli juga berguna untuk membaiki sel-sel kulit dari dalam kerana ia mengandungi ciri-ciri regeneratif yang akan membantu untuk menjadikan kulit yang rosak kembali sihat. Ketiga, sayur-sayuran ini juga amat berguna untuk membantu mencegah penuaan kulit dan menghilangkan kedut.


4. Lobak Merah


Lobak merah adalah popular sebagai sayur-sayuran yang membantu untuk mencantikkan kulit anda. Tetapi, adakah anda tahu bahawa lobak merah juga akan membantu untuk menyelesaikan masalah kulit anda? Lobak merah mengandungi komponen antioksidan yang akan membantu anda untuk meningkatkan sistem imun anda dan mencegah jerawat-jerawat daripada muncul pada kulit anda. Ia juga dikenali sebagai sayur-sayuran yang berguna untuk mencegah penuaan kulit dan membantu anda untuk memudahkan sistem penghadaman anda. Lebih penting lagi, lobak merah akan menjadikan kulit anda berseri secara semula jadi dan menjadikannya lebih sihat dan cergas hadapan.


5. Kubis


Kubis adalah sayur-sayuran yang biasa digunakan dalam pelbagai sup. Ia masih dalam keluarga yang sama dengan brokoli. Kubis mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit dan rambut anda, dan jika anda makan sayur-sayuran ini dengan kerap, anda akan mendapati bahawa jerawat anda secara beransur-ansur akan berkurangan dan hilang dalam masa beberapa minggu. Manfaat utama kubis untuk kulit adalah ia boleh membantu anda untuk mendetoksifikasi badan dan menyembuhkan masalah kulit seperti jerawat dan kulit kering.


6. Saderi


Saderi dianggap sebagai sayur anti -jerawat kerana pelbagai faktor. Pertama, ia boleh membantu untuk merehatkan badan anda dan mengelakkan tekanan. Apabila anda mempunyai minda yang bebas daripada tekanan, jerawat akan menjadi lebih mudah untuk diubati. Kedua, ia membantu untuk mencegah reaksi alergi pada kulit anda. Sesetengah gejala jerawat boleh muncul kerana reaksi alergi kulit dan. Ketiga, saderi boleh membantu anda untuk mengurangkan kesan minyak berlebihan pada kulit anda, yang juga akan membantu untuk mencegah jerawat daripada muncul pada kulit anda.

0 comment... add one now