Bacne Hapuskannya Sekarang

bacne hapuskannya sekarang

Adalah 'bacne' menghalang anda daripada dapat memakai pakaian kegemaran anda, termasuk baju yang menunjukkan belakang yang semasa musim panas kerana takut kawan-kawan anda akan mempermainkan anda?

Bacne adalah istilah untuk jerawat, dan seperti namanya ia muncul pada belakang, lengan atas dan punggung. Seperti jerawat muka, bacne cenderung untuk berlaku di sekitar usia akil baligh apabila pengeluaran hormon dalam badan dan peningkatan kelenjar minyak telah mula menghasilkan sebum (minyak).

Apabila terlalu banyak sebum dihasilkan, liang dan folikel rambut boleh tersumbat, menarik bakteria dan menjadi punca jerawat. Walaupun semua jenis jerawat ini adalah biasa pada usia remaja, keadaan ini boleh berterusan sehingga dewasa.

Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada jerawat muka dan belakang badan. Ini termasuk keturunan atau genetik. Kecenderungan untuk mendapat jerawat, terutama jerawat yang teruk, boleh diwarisi dari ibu bapa anda. Satu lagi ialah faktor persekitaran seperti tekanan. 

Tetapi terdapat beberapa faktor lain yang lebih punca kepada bacne. Pakaian yang ketat adalah salah satu faktor utama bacne. Kolar, tali topi keledar atau topi boleh menyebabkan peluh terperangkap pada kulit anda. Ia membawa kepada kerengsaan. Apa-apa jenis kain sintetik juga boleh memerangkap haba dan kelembapan terhadap kulit anda. Ia boleh meningkatkan kehadiran bakteria yang menyebabkan jerawat.


Jadi Bagaimana Anda Menghapuskan Bacne Daripada Belakang anda?


1. Pakai pakaian yang ringan. Pakai pakaian longgar yang diperbuat daripada kapas atau kain semula jadi yang lain apabila anda keluar. Ini membolehkan kulit anda untuk bernafas dan kurang cenderung untuk menyebabkan geseran, satu lagi faktor dalam wujudnya jerawat.

2. Tukar pakaian senaman dan mandi secepat mungkin selepas bersenam, jika tidak, semua kesan yang baik daripada senaman iaitu membuang toksin daripada tubuh anda dan mengawal hormon yang menyebabkan jerawat akan hilang.

3. Bagi wanita, tukar coli yang setiap hari dan pastikan tali coli tidak menyebabkan apa-apa gangguan di belakang atau tulang belikat. Membawa beg juga boleh menyebabkan kerengsaan pada kawasan di mana tali menekan bahagian belakang dan bahu.

4. Tukar cadar anda dengan kerap dan cuba serbuk basuh yang berbeza untuk melihat jika terdapat apa-apa peningkatan dalam jerawat badan.

5. Untuk produk penjagaan kulit, cari produk yang "bukan komedogenik", yang bermakna ia tidak akan menyumbat liang. Peroksida Benzoyl boleh membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat, pori-pori minyak tersumbat, dan membantu untuk menyembuhkan parut. Ia boleh didapati di farmasi dengan mudah. Sapu gel atau losyen sekali sehari selepas membasuh muka. Membasuh dengan pencuci muka juga penting untuk membantu membuang kotoran yang sabun biasa dan air tidak boleh lakukan, tetapi menyental secara berlebihan boleh menyebabkan kerengsaan.

0 comment... add one now