Resepi Terbaik Untuk Penjagaan Kulit

resepi terbaik untuk penjagaan kulit
Photos by: Vook

Bagi mengekalkan kelembapan kulit anda juga seharusnya mengamalkan petua-petua yang berasaskan sumber semulajadi dimana terbukti mampu mengembalikan keserian kulit anda. 

Terdapat pelbagai petua dan resepi yang boleh diamalkan serta mudah dipraktikan oleh anda. Bukan susah untuk mendapatkan kulit cantik, penyelesainya kita kenalah rajin sikit.

Sejak kebelakangan ini, populariti ubatan berasas semula jadi dan alternatif telah meningkat dengan giatnya. Ubatan semula jadi telah wujud sejak selama-lamanya dan akan terus menjadi satu bahan alternatif bagi mendapatkan tubuh badan yang sihat serta kulit yang cantik serta gebu, tidak kira berapa banyak kemajuan sains perubatan telah berubah.

Berikut adalah tiga resepi buatan sendiri yang sangat baik bagi penjagaan kulit anda dimana ia boleh digunakan untuk menjaga kulit dengan cara semulajadi dan mudah disamping pengunaan bahan-bahan yang lebih murah dan mudah didapati.


Skrub Muka


Bahan-bahan:

  1. 3 sudu krim segar
  2. 1 cawan gula perang
  3. ½ cawan badam tanah
  4. 1 sudu besar minyak badam
Arahan:
Campurkan setiap ramuan. Sapukan campuran ini ke muka anda dalam gerakan membulat. Cuci muka anda dengan air suam, diikuti dengan air sejuk. Keringkan wajah anda. Letakkan lebihan dalam balang dan simpan dalam peti sejuk anda untuk kegunaan masa depan.


Mask Muka Untuk Mencegah Jerawat


Bahan-bahan:

  1. 1 sudu besar madu
  2. 1 sudu besar minyak badam
  3. ½ daripada satu Avacado
Arahan:
Campurkan setiap ramuan bersama-sama sehingga ia membentuk puri. Dengan berhati-hati sapu kepada muka. Biarkan ia selama 10 atau 15 minit sebelum mencucinya. Amalkan dua kali sehari, setiap hari.

Scrub


Bahan-bahan:

  1. ½ cawan gula halus
  2. 2 sudu besar minyak badam
  3. 1 bar sabun neutral
Arahan:
Campurkan gula dan minyak badam. Kemudian, sampai sabun berbuih dengan sabun neutral, dan masukkan satu sudu besar minyak dan gula campuran badam ke tangan anda sehingga berbuih. Ia juga boleh diggunkan untuk membersihkan seluruh badan anda. Ia amat berguna untuk muka, lengan, leher dan bahu.

0 comment... add one now