11 Bahan Semula Jadi Yang Boleh Mencerahkan Kulit

11 bahan semula jadi yang boleh mencerahkan kulit

Mencerahkan Kulit Tidaklah Susah Tetapi Pastikan Menggunakan Bahan Semula Jadi


Gadis-gadis yang sangat sukakan kecantikan dan mahu mendapatkan kulit yang berseri untuk selama-lamanya. Tetapi salah mengambil rawatan kecantikan memberikan kesan sampingan yang berbahaya pada kulit. 

Ia mungkin ruam pada kulit atau memberikan kekeringan atau kecacatan kepada kulit anda. Cara terbaik adalah dengan menggunakan hanya produk ekstrak semula jadi untuk penjagaan kulit. 

Ia bukan sahaja memberi anda kulit cerah tetapi juga berseri, kulit lebih lembut dan sihat dan juga melindungi kulit anda daripada kedutan. Biasanya kos buatan sendiri dan murah, yang terbaik adalah topeng muka untuk anda untuk mencerahkan kulit. 

Di sini kami mempunyai beberapa tips buatan sendiri untuk anda untuk mencerahkan kulit secara semula jadi.


1. Kulit Oren Jadikan Topeng


Oren juga mempunyai asid sitrik dan baik pada muka sebagai bleaching semulajadi. Ia juga dipanggil produk cut warna semula jadi. Anda boleh menggunakan jus oren di muka sebagai pek muka dan juga dijadikan topeng muka untuk menyerikan kulit.


2. Lemon Untuk Mencerahkan Kulit


Lemon juga baik dijadikan topeng muka untuk menyerikan kulit. Ia mempunyai asid sitrik yang bertindak secara semula jadi sebagai pelunturan pada kulit dan kulit menjadi berseri dari dalam.


3. Yogurt Dijadikan Topeng Muka Untuk Mencerahkan Kulit


Yogurt atau dadih juga merupakan salah satu bahan yang terbaik untuk mencerahkan kulit. Ia juga mempunyai ekstrak asid sitrik, caranya urut pada muka memberikan anda kulit yang meringankan. Ambil sedikit dadih dan urut pada muka selama 15, 20 minit dan basuh kulit anda dengan air bersih dan kulit cerah dalam masa yang minimum.


4. Madu Dijadikan Topeng Muka Untuk Mencerahkan Kulit


Madu juga merupakan produk yang hebat oleh Allah kepada kita. Ia mempunyai ekstrak semula jadi untuk mencantikkan kulit dari dalam. Jadikan madu sebagai topeng muka pada setengah jam dan selepas ini mencuci muka anda dengan air yang bersih dan anda akan dapati kulit anda semakin cerah.


5. Aloe Vera Gel Untuk Kulit Cerah


Aloe vera gel juga mempunyai ekstrak semula jadi untuk mendapatkan kulit yang cerah. Dapatkan beberapa aloe vera gel di kedai dan menggunakan aloe vera gel pada kulit anda dengan kerap dan biarkan selama setengah jam dan selepas itu mencuci kulit anda dengan air sehingga ia bersih, nanti anda akan dapati kulit anda semakin cerah berseri.


6. Tomato Dijadikan Topeng Muka


Tomato juga mempunyai ekstrak sitrik dan gunakan untuk mendapatkan kulit yang cantik. Tomato adalah yang terbaik dijadikan topeng muka untuk kulit jerawat. Menyapukan tomato di muka untuk beberapa lama dan basuh dengan air yang bersih dan dapatkan kulit yang cantik berseri dalam masa yang singkat.


7. Gram Tepung Dijadikan Topeng Muka Untuk Kulit Cerah


Gram tepung topeng muka dianggap topeng terbaik untuk kulit berminyak. Gram tepung topeng muka adalah bantuan untuk mengeluarkan ekstrak minyak lebihan dari kulit anda. Menggunakan tepung gram sebagai topeng muka dan basuh muka anda, anda akan dapati kulit cerah segar dan berseri dan tidak berminyak lagi.


8. Minyak Badam Untuk Mencerahkan Kulit


Minyak badam mempunyai bahan semula jadi untuk menghapuskan kedutan dari muka. Bantuannya untuk menjaga kulit anda dipelihara untuk jangka masa panjang. Sapukan sedikit minyak badam pada kulit dan urut pada muka dengan hujung jari dan selepas 15 minit kemudian basuh muka dengan air yang bersih dan mendapatkan kulit cerah untuk jangka masa panjang.


9. Kunyit Dijadikan Topeng Muka Untuk Mencerahkan Kulit


Serbuk kunyit juga mempunyai ekstrak khasiat semulajadi untuk pencerahan kulit. Sapukan campuran serbuk kunyit dengan air mawar pada muka dan selepas 10 minit mengurut wajah anda perlahan-lahan, kemudian basuh muka dengan air yang bersih untuk dapatkan kulit cantik berseri.


10. Susu Untuk Mencerahkan Kulit


Susu mempunyai ekstrak asid sitrik di dalamnya itulah cara ia juga dianggap boleh mencerahkan kulit, jadikan susu sebagai topeng muka. Mengunakan susu pada muka dan urut dengan hujung jari pada muka dan selepas 20 minit mencuci muka dengan air bersih dan anda akan dapati kulit segar dan kulit anda berseri dalam masa yang singkat.


11. Minum Air Yang Cukup Untuk Mencerahkan Kulit


Untuk mendapatkan kulit cerah secara semula jadi anda mestilah minum air yang cukup dalam sehari. Anda perlu minum 8 hingga 10 gelas air dalam sehari untuk mendapatkan kulit yang secara semula jadi. Ia juga akan membantu untuk menjaga kulit segar, berseri dan dan kulit anda tidak akan berminyak lagi.

0 comment... add one now